Rubik’s Kubus, inclusief cursus.

In deze blog laten we je zien met een video hoe je een Rubik’s kubus kan oplossen. Er is een standaard algoritme (Een eindige set instructies voor het bereiken van een doel) waarmee iedereen kan leren hoe je een kubus kan oplossen.

Een Rubik’s Kubus oplossen doe je zo.

Dit is echt een bucket list ding, een kubus oplossen. Wist je dat de Rubik’s kubus al uit 1974 stamt en in 1980 echt populair is geworden? Het enige nadeel was dat er in die tijd nog geen internet was en het onmogelijk was om een kubus in elkaar te zetten. De methode was toen: sloop de kubus en zet hem weer in elkaar. Maar dit voelt natuurlijk niet goed. Je kan een kubus oplossen als je hem ook echt kan oplossen.

Een Rubik's Kubus oplossen in 7 stappen
Het stappenplan om een kubus op te lossen

Los de Rubik’s Kubus op in 7 stappen.

In deze blog laten we je zien met behulp van filmpjes hoe je een Rubik’s kubus kan oplossen. Er is een standaard algoritme (Een eindige set instructies voor het bereiken van een doel) waarmee iedereen kan leren hoe je een kubus kan oplossen. Elke stap heeft zijn eigen algoritme dat je meerdere malen moet herhalen. Bij de eerste stap is de hele kubus helemaal door de war, bij de laatste stap moet je alleen het bovenste vlak en de bovenste rij nog oplossen.

Met de video’s erbij kun je binnen 5 minuten een kubus oplossen. Wil je het uit je hoofd leren, dan kost het een paar dagen (elke dag een uurtje) voordat je het kan. Om het je makkelijk te maken hebben we een CheatSheet voor je gemaakt die je gratis kan downloaden en erbij kan houden. Zo hoef je niet elke keer de video te kijken, maar kun je overal oefenen met de kubus. We maken gebruik van de standaard 3×3 kubus.

Stap 1, Maak een bloemetje op de Rubik’s kubus.

Bij de eerste stap gaan we van een Rubik’s kubus die totaal in chaos is een begin maken. Het begint allemaal met het maken van een bloemetje. Door het bloemetje te maken zet je de eerste blokjes in het juiste patroon en krijg je de vorm van een bloem.

Stap 2, wit vlak & eerste rij op de kubus.

De tweede stap is het complete witte vlak maken en de eerste volledige rand boven het witte vlak. Op deze manier werken we een weg naar boven om de Rubik’s Kubus op te lossen.

Stap 3, de tweede rij op de Rubik’s kubus.

Nu we het witte vlak hebben gevuld en de eerste rij hebben gaan we de tweede rij maken. Dit is de middelste rij of band rondom de kubus. Dit is al best wel lastig omdat het witte vlak en de onderste rij intact moet blijven. Door de algoritmes gaat jou dat prima lukken.

Stap 4, een geel kruis boven.

Voordat we de derde rij kunnen maken moeten we enige voorbereidingen treffen aan de (gele) bovenkant van de kubus. Net zoals we aan de onderkant van de kubus zijn begonnen met een bloemetje gaan we nu aan de bovenkant dat geel is een kruis maken voordat we verder kunnen gaan.

Stap 5, een geel vlak boven.

We zijn er bijna, maar voordat we de derde rand of band hoe je het wil noemen kunnen maken moeten we eerst het gele vlak aan de bovenkant van de Rubik’s kubus voltooien. Dit is misschien wel de moeilijkst algoritme met de meeste wentelingen. Maar gebruik de CheatSheet zodat het eenvoudig kan. Soms draai je een paar keer verkeerd zodat je een vlak door de war hebt. Ga dan weer terug naar een stap vanwaar je verder kan gaan.

Stap 6, de laatste hoekjes boven.

Nog maar een paar stappen te gaan. Voordat we de laatste zet kunnen maken moeten we de hoekjes eerst op de juiste plaats hebben. Dus na deze stappen zijn nog maar 4 blokjes die niet op de juiste plaats staan. Soms heb je geluk en is de kubus in één keer klaar naar deze stap.

Stap 7, De laatste stap.

Nu gaan we nog een hele lange algoritme doen en de kubus is af. Ik kan mij goed voorstellen dat je op dit punt al wel wat kromme tenen hebt gehad, maar als je deze laatste stap voltooid hebt, dan ben je een echte doorzetter en onwijs trots op jezelf. Volg de video en jij bent een Rubik’s Kubus Master.

Geef een Rubik’s Kubus cadeau of koop er zelf eentje.

Een Rubik’s kubus is altijd leuk om te geven bij elke gelegenheid. En vergeet dan niet om te verwijzen naar deze blog, dan kan iedereen straks een kubus oplossen. Misschien heb je zelf nog een hele oude kubus die het niet meer zo goed doet. Dan is het zeker met deze blog een goed moment om een nieuwe aan te schaffen.

Een Rubik’s kubus is altijd leuk om te krijgen of om te geven.